Sådan får du styr på begravelsen
Ikke nok med at det er hårdt at miste en person, som man holder af, så er det efterfølgende forløb også et, hvor der skal holdes styr på en række forskellige opgaver. Vi har talt med vores lokale bedemand, som sørger for hjælp til begravelse i Svendborg, når de praktiske opgaver skal klares efterfølgende.
Her er, hvad du skal være opmærksom på.
Sørg for dødsattesten og for at anmelde dødsfaldet
En person, der er gået bort, skal tilses af en læge med henblik på at få udformet en dødsattest. Afgår en person ved døden i eget hjem ved f.eks. at sove ind, skal du derfor sørge for at tage kontakt til dennes læge eller en lægevagt, som kan skrive dødsattesten.
Efter dødsfaldet har du op til 48 timer til at melde dødsfaldet til begravelsesmyndigheden, hvilket du kan gøre via borger.dk.
Du skal her udfylde en erklæring om begravelse eller bisættelse (kremering). Fordi det kan være en vanskelig opgave at sidde med alene foran sin computer, kan du også bede din bedemand om at hjælpe dig med denne opgave. Det er netop de praktiske områder som disse, hvor bedemandens ekspertise er en stor hjælp.
Bemærk dog, at det ikke er et krav eller en lov at bruge en bedemand til at arrangere begravelsen eller bisættelsen. Det er dog meget normalt, at man vælger at involvere denne person, fordi han eller hun kan hjælpe med de mange praktiske områder i forbindelse med dødsfaldet og en god afsked.
Selvom det ikke er et lovkrav at bruge en bedemand, er det dog et krav, at den afdøde sendes i jorden enten i en kiste eller en urne. Man kan dog også vælge at sende den afdøde afsted via askespredning, hvis den afdøde har dette særlige ønske.
I forhold til netop særlige ønsker, er det naturligvis også vigtigt at undersøge, om den afdøde har efterladt et udfyldt dokument med ønsker til sin egen begravelse. Dette kan være et selvlavet dokument eller et bredt anvendt som “Min sidste vilje”.
Bemærk at gravsteder kan have forskellige priser, fordi der er flere valgmuligheder. Uanset om man er medlem af folkekirken eller ej, så er danske kirkegårde for alle – underordnet deres tro eller om de var medlem af folkekirken.
Ikke-medlemmer af folkekirken kan dog ikke få en kirkelig begravelse, men afholde en borgerlig ceremoni. Dette foregår typisk i et kapel.
For medlemmer af folkekirken foregår begravelsen i kirken, hvor de pårørende planlægger ceremonien med præsten og den lokale kirke. Du kan selv kontakte dem eller få hjælp og vejledning af en bedemand.