Flag og vimpel: Hvad er reglerne?

Der er næsten ikke nogen smukkere, end når Dannebrog er hejst til vejrs, og vinden folder flaget ud. Og når Dannebrog ikke er i top, så kan du i stedet have en flot vimpel til at blafre i flagstangen.

Har du en flagstang i haven, bør du også kende reglerne for, hvornår du må flage, og hvornår du må have en vimpel i flagstangen. Her giver vi dig en gennemgang af flagreglerne, så du kan holde traditionerne i hævd.

Traditionerne for Dannebrog

Efter skik og traditioner er det vigtigt, hvordan du håndterer og hejser Dannebrogsflaget. Du må hejse flaget ved solopgang, men helst tidligst klokken 8. Og flaget skal altid ned igen ved solnedgang – ellers flager du efter traditionen for Satan.

Når du hejser dit flag, må det ikke røre jorden. Du skal derfor også være opmærksom, når du tager det ned og folder det sammen igen, så det ikke rører jorden i processen. Derudover skal alle udvise respekt, når flaget hejses. Det gør du ved at vende fronten mod flaget, mens det roligt hejses i vejret.

Sådan er reglerne for vimpler

Når det kommer til vimpler, er der i modsætning til Dannebrog ingen regler. Derfor kan du med fordel tage flaget ned og i stedet have en flot rød og hvid vimpel i toppen af flagstangen, så den stadig pynter.

En vimpel er et langt og trekantet flag, der kan hejses op i flagstangen, når den er tom. Den bør være cirka halvt så lang, som din flagstang er høj, hvis den skal have de rette proportioner.

Hvis du ikke ønsker den lange vimpel, har du også mulighed for at finde en dannebrogsstander. Denne vimpel er kortere og en smule bredere end den klassiske udgave, hvis du foretrækker det udtryk.

Find alt i vimpler, flag og flagstænger online

Når et flag eller en vimpel er godt brugt, bør du skifte både det ud. Det er nemlig respektløst overfor Dannebrog, hvis du bruger et gammelt, slidt eller bleget flag.

Hvis du skal bruge en ny flagstang til haven, nye flag, vimpler eller blot skal have udskiftet flaglinen, kan du besøge Fyns Flagstangs Industri. De har et stort sortiment af både komplette sæt med flagstang, flag og tilbehør såvel som et stort udvalg af enkelte flag, vimpler og dele. Du kan derfor nemt finde nyt flag eller ny vimpel til flagstang, så du igen kan flage med respekt for traditionerne.